Visites

dijous, 24 de novembre del 2011

EL collage

El terme collage del francès coller designa la tècnica d'enganxar en una superfície trossos de paper, tela, fusta, cartró, fragments de materials diversos naturals o fabricats. 
Té el seu origen a començament del segle XX, els cubistes foren els primers a incorporar el collage a les seves obres. Després es va estendre a altres moviments artístics com el Dadaisme, Surrealisme, Pop Art i Constructivisme. A l'actualitat ha aconseguit ser un dels procediments que els artistes utilitzen per augmentar les possibilitats expressives de les seves obres d'art.

 Natura morta  amb cadira de vimet és el títol d'aquest quadre de Picasso, realitzat en 1912, que marca l'inici de l'ús del collage. Picasso aferrà un tros d'hule per simular la reixa del seient de la cadira, la qual cosa suposà una important innovació perquè, per primera vegada, s'enganxa material a un quadre amb finalitat artística. Aquest quadre està exposat al Museu Picasso de París.
Del 06/03/2012 al 03/06/2012 es podrà contemplar l'exposició El collage abans del collage. Picasso 1899 al museu Picasso de Barcelona. S'intentarà esbrinar les raons que tengué l'artista per enganxar una imatge impresa devora d'un dels seus dibuixos i es mostrarà l'entorn visual en el que vivia la societat urbana de principis del segle XX : premsa, postals, cartells, fotografia, films, publicitat ...
El mateix any, 1912, Georges Braque, un altre pintor cubista molt amic d'en Picasso,va utilitzar retalls de paper per imitar la textura de la fusta. Així els dos amics van alterar per sempre la manera com es feia i es rebia l'art. Aquesta tècnica revolucionària va ser usada pels moviments d'avantguarda del segle XX

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada